Eventcase Bestuurdersdag Koninklijke Horeca Nederland

Bestuurdersdag van Koninklijke Horeca Nederland

Elk jaar organiseert Koninklijke Horeca Nederland de Bestuurdersdag. Dit evenement is bedoeld om ondernemers te bedanken die zich in hun vrije tijd inzetten voor de branche. Maar de bestuurders worden niet alleen in de watten gelegd, zij worden ook aan het denken gezet. Tijdens de stamtafelgesprekken vertalen zij actuele uitdagingen naar concrete oplossingen, die de vereniging vervolgens daadwerkelijk omzet in acties.

Maartje Roodsant, kenniscoördinator bij Koninklijke Horeca Nederland, organiseert samen met haar collega Harriette Lam, Hoofd ledenservice, de Bestuurdersdag. Maartje vertelt: “Wij organiseren jaarlijks de Bestuurdersdag om onze bestuurders te bedanken voor hun inzet. We streven naar een mooie dag, zowel qua verzorging als inhoud. We willen onze bestuurders een actieve rol geven in het programma. Onze bestuurders zijn doeners; een programma vol sprekers past niet bij hen. We beginnen met een inspirerende spreker van buiten ons vakgebied, gevolgd door een actieve werkvorm die de bestuurders met elkaar in gesprek brengt. We kiezen een relevant thema, dit jaar was dat de generatiekloof.”

Eventcase Bestuurdersdag Koninklijke Horeca Nederland

Stamtafelgesprekken

Erik Peekel, dagvoorzitter bij Aaaaha! Bureau voor live communicatie, presenteerde de afgelopen twee edities van de Bestuurdersdag. Erik vertelt: “Vooraf overleg ik met Maartje en Harriette hoe we de bestuurders gaan activeren. We bedenken de werkvorm en de inhoudelijke vragen om de juiste gesprekken op gang te brengen. We kozen ditmaal voor stamtafelgesprekken. De deelnemers wisselden tweemaal van tafel, steeds met een andere samenstelling. Zo sprak iedere deelnemer zo’n twintig collega-bestuurders uit andere regios. In elke ronde stond een nieuwe vraag centraal, bijvoorbeeld: Hoe maak je de brancheorganisatie aantrekkelijker voor de nieuwe generatie ondernemers? Dat leidde tot inspirerende en praktische oplossingen. Bijvoorbeeld de suggestie om een buddysysteem op te zetten voor beginnende horeca-ondernemers, zij worden gekoppeld aan een ervaren rot uit het vak.”

Maartje voegt toe: “Erik spreekt de taal van de ondernemers en hij houdt het tempo erin. Hij weet precies hoe hij iedereen kan betrekken. Hij luistert en speelt snel in op de ideeën die ontstaan. Bovendien denkt hij vooraf mee over de invulling die we aan ons programma geven. Hij voelt heel goed aan wat de organisatie nodig heeft en wat voor type mensen er in de zaal zitten en hij denkt inhoudelijk mee over de vorm en de inhoud.”

Bestuurdersdag Koninklijke Horeca Nederland

Acht verbeterpunten

Maartje vervolgt: “De output verzamelt Erik via Mentimeter en rangschikt deze op thema. Dit stelt ons in staat om de vertaalslag te maken.  We delen alle punten met onze bestuurders en bepalen welke stappen we als organisatie willen nemen. Een eerdere sessie leverde acht verbeterpunten op voor de vereniging. We hebben per punt gekeken wat we ermee kunnen doen. We hebben bijvoorbeeld de inspiratietours nieuw leven ingeblazen, wat een groot succes is. Ook communiceren we als vereniging nu slimmer en gerichter.

Door mensen te raadplegen en vragen te stellen, versterk je de betrokkenheid. Dit zorgt ervoor dat men daarna wil doorpakken op die thema’s. Bestuurders verlaten de dag met de woorden: ‘Wow, wat een inspirerende dag. Ik heb fijne collega-ondernemers gesproken, nieuwe ideeën opgedaan en ga nu kijken in mijn regio wat we daarmee kunnen gaan doen.’”

Aaaaha! Bureau voor live communicatie helpt organisaties, bureaus en locaties bij het samenstellen van ijzersterke programma’s.

Event Case – Bestuurdersdag van Koninklijke Horeca Nederland

Aaaaha! Bureau voor live communicatie helpt organisaties, bureaus en locaties met het samenstellen van een ijzersterk evenement.

Hier lees je de ervaring van Maartje Roodsant / Koninklijke Horeca Nederland.

 

Evenement organiseren – tips

Training standbemanning

Werkvormen

Met elkaar in gesprek

Van Superbrainstorm tot Hackathon – Breng je deelnemers met elkaar in gesprek met onze interactieve werkvormen.

Werkvormen
eventprofs - teambuilding

Teambuilding workshop

Activeren en verbinden

Activeer je team met onze teambuilding workshops: van boomwhacker energizer tot pubquiz. Samen plezier maken verbindt.

Teambuilding workshops
netwerkborrel - levend bankstel

Netwerkacts

Netwerken met plezier

Breng je gasten op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek op het levend bankstel, in het netwerktreintje of met de belbutlers.

Netwerkacts
Tip!

Brainstorm online

We denken graag met je mee!
In een vrijblijvende, gratis brainstorm (videocall) helpen we je direct aan een aantal concrete ideeën.

Plan een online brainstorm

Het evenement dat niemand wil missen

Leestip! ‘Het evenement dat niemand wil missen – hoe organiseer je dat?’
Veel praktische inzichten en tips, waar je direct mee aan de slag kunt.

Bestel het boek